sâmbătă, 31 martie 2012

          Senatorul Mihaela Popa va demisiona din conducerea PDL


Stirea, aparuta astazi intr-un cotidian local, are drept sursa blogul senatorului PDL. Motivatia hotaririi ar consta in derapaje de la principiul alegerilor libere pentru conducerea partidului, precum si in proasta gestionare de catre presedintele PDL, Emil Boc, a "chestiunii Sorin Frunzaverde". Anuntul oficial ar urma sa fie facut in urmatoarele zile. "Ma gindesc tot mai serios ce caut eu in PDL"  s-a intrebat Mihaela Popa.

Comentariu: La nedumerirea Mihaelei Popa ii putem da un raspuns extrem de simplu : un nou mandat de parlamentar. In ce priveste actiunea propriu-zisa, adica anuntarea demisiei, va propun sa luam in calcul doua variante. 1.Senatorul Mihaela Popa, desi, in opinia mea, nu a facut absolut nimic pentru judetul care a trimis-o in Parlament , a reusit sa se tina deoparte de marile scandaluri de coruptie, trafic de influenta si altele asemenea care afecteaza partidul de guvernamint.  Luind pozitie impotriva conducerii PDL urmareste doar un transfer lin catre USL din postura de parlamentar cu imagine nealterata si devenit, chiar si in ceasul al doisprezecelea, critic (e drept, sotto voce) la adresa actualei puteri. 2. In urma plecarii lui Sorin Frunzaverde din PDL, au fost distruse structurile de putere in partidul de guvernamint.  Daca, pina acum, toti vicepresedintii stiau ca, in cazul debarcarii lui Emil Boc de la conducerea partidului, politicianul din Caras-Severin urma sa preia, in calitatea sa de prim-vicepresedinte, friiele PDL, in prezent s-a facut pirtie spre virful partidului pentru ambitiosi. Oricare dintre vicepresedintii PDL, printre care si Mihaela Popa, ar putea, cel putin teoretic, sa devina numarul doi in partid, daca nu chiar si numarul unu. In fond, atacurile la adresa lui Emil Boc s-au inmultit. Aici, cred eu,  trebuie gasita explicatia zarvei pe care o face senatorul PDL de Iasi incepind chiar din ziua plecarii la PNL a lui Sorin Frunzaverde. Personal merg pe varianta a doua si consider declaratiile Mihaelei Popa doar un episod in lupta declansata pentru conducerea PDL. Mai mult decit atit, nu cred deloc in parasirea PDL de catre senatorul de Iasi. Daca nu va reusi in ceea ce si-a propus, se va aseza cuminte in banca ei. In fond, alte optiuni nici nu prea are.   

              Despre Justitie, Adrian Nastase si Mos Tagirta                    


Stirea ca, dupa doar citiva ani de cercetari si procese, justitia romana a dat sentinta in Dosarul Zambaccian  mi-a lasat un gust amar. Nu inteleg, si nu voi putea intelege niciodata, de ce un caz de asa o importanta a fost tratat sumar, la repezeala, decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie survenind, repet, dupa doar vreo sase ani de procese. De ce atita graba in a condamna un om care nu a fost acuzat de nimic altceva decit de primirea de foloase necuvenite in valoare de circa 600.000 Euro? Dat fiind personajul , sintem de parere ca acest caz ar fi trebuit cercetat mai temeinic, pentru a nu terfeli imaginea unui politician de mare anvergura care, alaturi de alti eroi contemporani ai neamului, fireste,  au transformat statutul tarisoarei noastre din cel de satelit al URSS, dar care beneficia de autonomie, in cel de colonie a cui vrea si cui nu vrea. Dar suprizele oferite de justitia romana in acest caz au continuat. Duritatea extrema a sentintei este, de fapt, cea care a lasat cu gura cascata pe toti obsevatorii politici de aici si de aiurea. Adrian Nastase a primit trei ani (da, ati citit bine, trei ani, adica aproape o viata de om) de inchisoare cu suspendare. Evident, ne-au podidit lacrimile. Suvoaiele care ni se scurgeau din ochi s-au oprit, insa, brusc, facind loc unei expresii de deplina satisfactie, cind am aflat de o alta mare victorie a justitiei romane. Sa va explic despre ce este vorba. A fost judecat si condamnat unul dintre cei mai periculosi infractori postdecembristi. Criminalul, pentru ca altfel nu pot sa-l numesc, a pagubit statul roman de colosala suma de 500 RON. Metoda infractorului de 81 de ani frizeaza, prin simplitatea ei, genialitatea. Mos Tagirta a semnat, profitind de naivitatea dovedita a agentului postal, cuponul de pensie in numele sotiei sale, dupa care si-a bagat banii in buzunar. Simplu si eficient. Conform unor relatari de la fata locului , se pare ca temutul infractor a cheltuit o parte din banii obtinuti prin frauda la crisma. In sarcina sa au fost retinute o sumedenie de infractiuni pe care nu le mai enumeram aici pentru ca ni se face parul maciuca. Date fiind cele spuse, sentinta de doar trei ani de inchisoare cu executare ni se pare prea blinda. Drept consecinta a milei crestinesti afisate de catre judecatori ne putem astepta ca peste vreo doi-trei ani  Mos Tagirta sa zburde liber pe unde vrei si unde nu vrei si sa ameninte , prin intemediul combinatiilor sale financiare diabolice, avutul atitor si atitor cetateni onesti. Consideram ca pedeapsa cu inchisoarea pe viata ar fi fost mai potrivita pentru acest caz cutremurator. Nostalgicii vremurilor de demult ar opta , fara indoiala, pentru pedeapsa cu moartea. Din pacate, aceasta a fost abolita. 
P.S. Asteptam cu mare interes ziua in care un politician roman de prim rang va fi condamnat la inchisoare cu executare pentru vreuna dintre numeroasele potlogarii facute de-a lungul carierei sale. Anuntam cititorii nostri ca in ziua imediat urmatoare celei in care va fi data sentinta se va sarbatori, cu tot fastul, Pastele Cailor.     

vineri, 30 martie 2012

                    Da, comentarii politice, dar altfel


Ideea realizarii acestui blog mi-a venit in urma parcurgerii blogului unui cunoscut fruntas liberal al urbei Iasilor (pe moment, numele imi scapa). Erau aratate acolo, intr-un text scurt, motivele pentru care capitala Moldovei romanesti nu are nevoie de un primar precum Gheorghe Nechita. Postarea fusese facuta in urma cu exact trei ani, pe cind PSD era intr-o incipienta poveste de dragoste cu PDL. Evident ca nu vom face nici un comentariu despre motivele aratate in acel text. Ratiunea este una foarte simpla: nu mai sint de actualitate. Intre timp, pozitia liberalilor a suferit o usoara modificare, de nu mai mult de 180 de grade. Mai precis, Gheorghe Nechita a devenit si candidatul reprezentantilor ieseni ai dreptei romanesti. Si ce mare lucru cu asta, veti zice. De 22 de ani incoace avem parte de tot soiul de aliante legate, dezlegate si iarasi legate. E adevarat, nimic de spus, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne lasam prostiti inca o data si inca o data de catre cei care au ca singur obiectiv ajunsul la oala cu sarmale. A se citi un buget oarecare, fie el al statului sau al unei comune din virf de munte .Se imbulzesc sa apara pe sticla. Nu conteaza ca nu au legatura cu evenimentul, ca nu fac parte din peisaj. Aparitiile numeroase la TV garanteaza notorietatea. Declaratii care nu spun nimic, conferinte de presa organizate doar pentru a arata ca partidul lor exista in continuare, programe aruncate la cosul de gunoi imediat dupa ce au fost declamate cu glas tunator in fata vreunei multimi de gura-casca. Asa arata politica in Romania. Si, totusi, va trebui sa alegem pe cineva care sa ne conduca in urmatorii ani. Aici este momentul in care va interveni blogul pe care tocmai il cititi.Vom incerca sa va prezentam , pe scurt, toate conferintele de presa, declaratiile si luarile de pozitie ale politicienilor ieseni. Va fi insa si un supliment, care se abate de la regulile jurnalisticii de informare. Le vom si comenta. Adica , va vom spune exact cind este vorba despre o simpla abureala, si despre asta va fi vorba in majoritatea cazurilor, vom incerca sa traducem declaratiile in functie de elemente de context necunoscute marelui public, pentru a sti ce inseamna ele exact, va vom infoma despre ratiunile uneia sau alteia dintre manevrele politice care vor avea loc in urmatoarea perioada de timp. In afara de evenimentele politice judetene, carora le va fi alocata cea mai mare parte a spatiului acestui blog, vom posta zilnic si un comentariu despre o problema de interes national pe care autorul o considera a fi de cea mai mare importanta. Ajuns la finalul materialului de deschidere al noului blog, mai ramine de lamurit o singura problema: cine sint eu, cel care pretinde ca va va face sa vedeti politica cu alti ochi, sa vedeti ce se intimpla cu adevarat si nu doar ce vi se arata? Sint un jurnalist cu o experienta de 16 ani care, in majoritatea timpului dedicat acestei activitati, a scris despre politica. Suficient, nu?