luni, 23 aprilie 2012

                        Cerşetorie electorală la Iaşi


Un ziar ieşean publică astăzi o ştire foarte interesantă. Marius Danga, locul 3 pe lista liberalilor pentru Consiliul Local cere, prin intermediul blogului său, ajutor financiar în valoare de 3.000 Euro pentru a-şi plăti cheltuielile legate de campania electorală.

Comentariu: Deşi, iniţial, am crezut că trebuie să fie vreo glumă, am accesat blogul indicat de cotidianul ieşean. Ştirea era absolut corectă. Cel care, în cazul unei victorii a USL în localele de la Iaşi, va fi viceprimar al municipiului întinde mîna către potenţialii săi susţinători sau admiratori. Explicaţia dată este că nu are aceşti bani. Judecînd după profilurile şi CV-urile sale de pe alte platforme de socializare, parcă nu-ţi vine a crede.Mai degrabă  te gîndeşti la imaginea pe care vrea să o aducă în faţa opiniei publice: un politician cinstit şi sărac. Nu înghiţim găluşca propusă de , probabil, viitorul viceprimar liberal al Iaşilor. Nu de alta, dar nu prea are condimente. Dacă, într-adevăr, nu are aceşti bani, deşi, repet, nu cred, ar fi încercat să-i obţină sotto voce. Adică, ar fi apelat, discret, la rude, prieteni, cunoştinţe. Nu o face. În schimb, îşi proclamă sărăcia în mod public, pe blog. Cum acesta este în permanenţă monitorizat de ziariştii locali, era la mintea cocoşului că , în scurt timp, demersul său financiar (citeşte cerşetorie) va fi adus la cunoştinţa publicului, a alegătorilor , conform definiţiei date de către politicieni cetăţenilor. Adică, exact ce a dorit, punct ochit, punct lovit. Mai rămîne doar ca o parte dintre aceştia să se înduioşeze de jena financiară în care se zbate potenţialul viceprimar al urbei şi să se scociorască prin buzunare de cîţiva firfirei. Deşi asta este imaginea pe care doreşte să şi-o proiecteze Danga, ea are, totuşi, cîteva fisuri. Pe blogul său, el spune că doreşte ca, la un moment dat în viaţă, să plătească la stat, ca impozit, o sumă de bani cu şapte cifre. Deasemenea, tot pe blogul său este postată o reclamă către piaţa Forex. Dacă tu, cititor, dai acolo un clic, cîţiva bănuţi intră în contul lui Danga. Nimeni nu-l obliga să pună această reclamă pe blog. Era opţiunea sa, o doreşte sau nu. Ce-i să-i faci, o fi sărac acum, dar doreşte să se vindece de acesta boală. Cît mai curînd posibil. Dacă am da dovadă de răutate, am spune că a ales politica drept instrument al dorinţei sale de îmbogăţire, dar nu o vom face. Doar omul zice foarte clar, în cererea sa de ajutor financiar, că face politică de 12 ani doar ca hobby. Îl credem pe cuvînt.

P.S. Ar mai fi existat şi alte variante pentru obţinerea banilor necesari campaniei electorale. Ne mărginim în a spune doar că pe pasajul pietonal din faţa Catedralei Metropolitane se fac bani buni stînd cu mîna întinsă. Asta în ciuda faptului că este interzis.  

duminică, 22 aprilie 2012

          "Concursul" organizat de PP-DD Iaşi în vederea completării listei de candidaţi pentru Consiliul Local şi-a desemnat cîştigătorii

 

Nu m-aş fi obosit să scriu nici măcar un rînd despre anunţarea listei pentru CL Iaşi a PP-OTV dacă nu mi-ar fi dat ghes comentariul unui cititor la un articol de-al meu ceva mai vechi. Scriam acolo, în cuprinsul unui material intitulat "Şmecherii electorale la Iaşi",  că organizarea, de către PP-DD, a unui concurs de proiecte pentru întocmirea listei de candidaţi nu este altceva decît o simplă şmecherie electorală, menită să-i facă să caşte ochii cît cepele doar pe cei un pic mai subţirei la minte şi că, în realitate, persoanele care urmau să ocupe locurile potenţial eligibile erau hotărîte încă de pe atunci. Cititorul m-a acuzat că aş fi rău intenţionat faţă de o iniţiativă cu totul şi cu totul lăudabilă şi a fost de părere că ar trebui mai întîi să aştept desfăşurarea concursului şi de abia după aia să aduc acuzaţii. Am luat de bun sfatul său şi, cu inima cît un purice de emoţie, am aşteptat. Curiozitatea mi-a fost satisfăcută astăzi. Pe primele locuri de pe listă, în calitate de ciştigători ai concursului, desigur, s-au plasat Florin Boca şi Ionel Agrigoroaiei. Pe ceilalţi nu-i mai menţionez, că nu are rost. Dacă PP-DD va reuşi să trimită oameni în legislativul local, aceştia vor fi în număr de unu, maxim doi. Dar să revin la fericiţii cîştigători. Sincer să fiu, nu ştiu despre care Florin Boca este vorba.  Ar putea fi, însă,  chiar cel care, cu exact un an în urmă, candida la alegerile din organizaţia municipală a PDL Iaşi. Îşi dorea omul un post de vicepreşedinte. Nu prea a fost ales. Pe locul doi s-a clasat Ionel Agrigoroaiei, consilier municipal, fost, pînă mai ieri, la PDL.Cu astea, cred că am cam spus totul, iar procesul de intenţie pe care mi l-a făcut cititorul n-aveţi decit să-l judecaţi dumneavoastră.

P.S. Oricum, concursul a fost organizat cu tot ştaiful, cu juriu şi alte alea. Mai mult, aflăm că din comisia de examinare au făcut parte şi doi distinşi istorici. Am rămas niţeluş surprinşi. Credeam că e vorba despre un concurs de proiecte de dezvoltare a orăşelului nostru şi nu de Olimpiada de istorie , faza pe PP-DD Iaşi. Nu o puneţi la inimă pe asta, mai glumesc şi eu.