luni, 23 aprilie 2012

                        Cerşetorie electorală la Iaşi


Un ziar ieşean publică astăzi o ştire foarte interesantă. Marius Danga, locul 3 pe lista liberalilor pentru Consiliul Local cere, prin intermediul blogului său, ajutor financiar în valoare de 3.000 Euro pentru a-şi plăti cheltuielile legate de campania electorală.

Comentariu: Deşi, iniţial, am crezut că trebuie să fie vreo glumă, am accesat blogul indicat de cotidianul ieşean. Ştirea era absolut corectă. Cel care, în cazul unei victorii a USL în localele de la Iaşi, va fi viceprimar al municipiului întinde mîna către potenţialii săi susţinători sau admiratori. Explicaţia dată este că nu are aceşti bani. Judecînd după profilurile şi CV-urile sale de pe alte platforme de socializare, parcă nu-ţi vine a crede.Mai degrabă  te gîndeşti la imaginea pe care vrea să o aducă în faţa opiniei publice: un politician cinstit şi sărac. Nu înghiţim găluşca propusă de , probabil, viitorul viceprimar liberal al Iaşilor. Nu de alta, dar nu prea are condimente. Dacă, într-adevăr, nu are aceşti bani, deşi, repet, nu cred, ar fi încercat să-i obţină sotto voce. Adică, ar fi apelat, discret, la rude, prieteni, cunoştinţe. Nu o face. În schimb, îşi proclamă sărăcia în mod public, pe blog. Cum acesta este în permanenţă monitorizat de ziariştii locali, era la mintea cocoşului că , în scurt timp, demersul său financiar (citeşte cerşetorie) va fi adus la cunoştinţa publicului, a alegătorilor , conform definiţiei date de către politicieni cetăţenilor. Adică, exact ce a dorit, punct ochit, punct lovit. Mai rămîne doar ca o parte dintre aceştia să se înduioşeze de jena financiară în care se zbate potenţialul viceprimar al urbei şi să se scociorască prin buzunare de cîţiva firfirei. Deşi asta este imaginea pe care doreşte să şi-o proiecteze Danga, ea are, totuşi, cîteva fisuri. Pe blogul său, el spune că doreşte ca, la un moment dat în viaţă, să plătească la stat, ca impozit, o sumă de bani cu şapte cifre. Deasemenea, tot pe blogul său este postată o reclamă către piaţa Forex. Dacă tu, cititor, dai acolo un clic, cîţiva bănuţi intră în contul lui Danga. Nimeni nu-l obliga să pună această reclamă pe blog. Era opţiunea sa, o doreşte sau nu. Ce-i să-i faci, o fi sărac acum, dar doreşte să se vindece de acesta boală. Cît mai curînd posibil. Dacă am da dovadă de răutate, am spune că a ales politica drept instrument al dorinţei sale de îmbogăţire, dar nu o vom face. Doar omul zice foarte clar, în cererea sa de ajutor financiar, că face politică de 12 ani doar ca hobby. Îl credem pe cuvînt.

P.S. Ar mai fi existat şi alte variante pentru obţinerea banilor necesari campaniei electorale. Ne mărginim în a spune doar că pe pasajul pietonal din faţa Catedralei Metropolitane se fac bani buni stînd cu mîna întinsă. Asta în ciuda faptului că este interzis.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu