luni, 9 aprilie 2012

            Zdrăngănit de arme la liberali


Apele au prins a se învolbura în PNL. O zi care părea să nu anunţe nimic deosebit se încheie cu ameninţări voalate la adresa conducerii partidului din partea unui vechi şi important membru.Demis astăzi ,de către Crin Antonescu, din funcţia de preşedinte al organizaţiei Bucureşti, Andrei Chiliman a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă ,că se gîndeşte serios să părăsească formaţiunea politică în care a activat peste 22 de ani.Cuvintele cele mai importante au fost rostite, însă, abia spre final. Chiliman nu va părăsi PNL înainte  de a se consulta cu foştii preşedinţi ai partidului Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu şi Călin Popescu Tăriceanu. În traducere liberă, caut aliaţi. Dacă Radu Câmpeanu şi Mircea Ionescu fac, de acum, parte din istoria liberală , Popescu Tăriceanu e activ şi este chiar cel care a pierdut funcţia în favoarea actualului preşedinte, Crin Antonescu. Nu cred că îl are prea mult la inimă pe acesta. Ar putea fi un aliat. Să mai adaugăm aici declaraţiile altui liberal important, Ludovic Orban. El a spus că demiterea lui Chiliman este o greşeală. Adăugînd la aceasta şi declaraţia sa referitoare la sosirea în PNL a lui Sorin Frunzăverde, opoziţia lui Orban faţă de politica dusă de Crin Antonescu devine tot mai clară. Şi, foarte important, este greu de crezut că Ludovic Orban s-a trezit vorbind de unul singur ,aşa, din senin. În mod cert există oameni puternici care îi susţin poziţia. Nici semnalele venite din teritoriu, de la membri de rînd şi simpatizanţi, relativ la acceptarea dezertorilor din PDL, nu sînt tocmai încurajatoare pentru conducerea liberală. Nemulţumirile acestea, mai devreme, sau mai tîrziu, vor răbufni. Dacă Andrei Chiliman, sub pretextul consultărilor relativ la decizia pe care urmează să o ia, îsi va găsi aliaţi puternici, războiul în PNL este inevitabil. Că acesta este posibil să se declanşeze abia după alegerile locale, asta este o altă problemă. Dacă nu va găsi sprijin nicăieri, atunci Chiliman va pleca. Chiar şi în această ipoteză, nemulţumirile de la baza partidului faţă de politica de cadre dusă în ultimul timp rămîn.   

duminică, 8 aprilie 2012

                     Şmecherii electorale la Iaşi


Deputatul PP-DD Daniel Oajdea a iniţiat un concurs în vederea întocmirii listei de candidaţi pentru Consiliul Local(CL) Iaşi a partidului său. Regulamentul şi condiţiile de participare au fost expuse, cu tot dichisul, într-o fiţuică electorală intitulata "Ziarul nostru.". La concurs se poate înscrie, teoretic, oricine. Ciştigătorii concursului vor ocupa, în ordinea clasării, locurile cuvenite pe lista pentru CL a PP-DD.

Comentariu: Ingeniozitatea, sau şmecheria, dacă doriţi să-i spuneţi aşa, politicienilor români nu cunoaşte limite.La prima vedere, o iniţiativă lăudabilă, care ar permite unor cetăţeni prezumaţi oneşti să-şi facă intrarea în forul decizional local pe bază de competenţe şi nu cu ajutorul banilor sau al slugărniciei faţă de şefii politici.Cel puţin aşa declară în cuprinsul ziarului menţionat Daniel Oajdea. Oare chiar aşa să fie? Haideţi să vedem. Selecţia se va face pe baza unor proiecte întocmite într-un interval de timp dat. Cine vor fi cei care vor aplica? Membri sau simpatizanţi PNL? Cu siguranţă, nu. Poate membri sau simpatizanţi PSD? Nu. Poate oamenii PDL-ului? Iarăşi, nu. Mai rămîn doar două variante: cetăţeni neînregimentaţi politic şi membri sau simpatizanţi ai PP-DD.  Şi varianta celor care nu fac politică pică, în opinia mea. Au ei alte griji. Concluzia noastră este că acest concurs se adresează, practic, membrilor PP-DD. Aşa, încît, este foarte posibil ca membri din conducerea locală a partidului să fie declaraţi cîştigători ai acestui concurs. Fiindca ei vor aplica, cu siguranţă şi, tot  cu siguranţă, şi-au întocmit proiectele de participare din timp. Chestia interesantă e că este extrem de probabil ca nici plasarea în partea de sus a listei de candidaţi să nu le folosească la nimic. Consiliul Local Iaşi are 27 de membri, ceea ce înseamnă că pentru un fotoliu de consilier ar fi nevoie de aproximativ 4% din voturile ieşenilor. Cam cîţi consilieri locali credeţi că va scoate PP-DD? Cel mai probabil, unul singur. Deşi la nivel judeţean partidul lui Dan Diaconescu stă relativ bine, scorul său este dat de priza pe care o are la sate. La Iaşi e o altă mîncare de peşte, pentru că lumea este mai educată. Cine va ocupa acel potenţial loc eligibil? Nimeni altul decît deputatul Daniel Oajdea, care, din postura sa de candidat al partidului la funcţia de şef al administraţiei locale, va fi şi primul pe lista de consilieri.. Va mai fi şi un alt consilier PP-DD în viitorul Consiliu Local? Greu de crezut, deşi nu imposibil. Dar atît, unul, maxim doi. Concluzia celor spuse este simplu de tras: avem de a face cu o încercare de lovitură de imagine dată de Oajdea, gen politicianul care mizează pe popor. În realitate, el încearcă să-şi asigure un loc în viitorul CL pe spatele celor indecişi incă, şi pe care speră sa-i atragă de partea sa prin intermediul acestei şmecherii electorale.  Dacă aveţi o altă părere, spuneţi-o.