duminică, 8 aprilie 2012

                     Şmecherii electorale la Iaşi


Deputatul PP-DD Daniel Oajdea a iniţiat un concurs în vederea întocmirii listei de candidaţi pentru Consiliul Local(CL) Iaşi a partidului său. Regulamentul şi condiţiile de participare au fost expuse, cu tot dichisul, într-o fiţuică electorală intitulata "Ziarul nostru.". La concurs se poate înscrie, teoretic, oricine. Ciştigătorii concursului vor ocupa, în ordinea clasării, locurile cuvenite pe lista pentru CL a PP-DD.

Comentariu: Ingeniozitatea, sau şmecheria, dacă doriţi să-i spuneţi aşa, politicienilor români nu cunoaşte limite.La prima vedere, o iniţiativă lăudabilă, care ar permite unor cetăţeni prezumaţi oneşti să-şi facă intrarea în forul decizional local pe bază de competenţe şi nu cu ajutorul banilor sau al slugărniciei faţă de şefii politici.Cel puţin aşa declară în cuprinsul ziarului menţionat Daniel Oajdea. Oare chiar aşa să fie? Haideţi să vedem. Selecţia se va face pe baza unor proiecte întocmite într-un interval de timp dat. Cine vor fi cei care vor aplica? Membri sau simpatizanţi PNL? Cu siguranţă, nu. Poate membri sau simpatizanţi PSD? Nu. Poate oamenii PDL-ului? Iarăşi, nu. Mai rămîn doar două variante: cetăţeni neînregimentaţi politic şi membri sau simpatizanţi ai PP-DD.  Şi varianta celor care nu fac politică pică, în opinia mea. Au ei alte griji. Concluzia noastră este că acest concurs se adresează, practic, membrilor PP-DD. Aşa, încît, este foarte posibil ca membri din conducerea locală a partidului să fie declaraţi cîştigători ai acestui concurs. Fiindca ei vor aplica, cu siguranţă şi, tot  cu siguranţă, şi-au întocmit proiectele de participare din timp. Chestia interesantă e că este extrem de probabil ca nici plasarea în partea de sus a listei de candidaţi să nu le folosească la nimic. Consiliul Local Iaşi are 27 de membri, ceea ce înseamnă că pentru un fotoliu de consilier ar fi nevoie de aproximativ 4% din voturile ieşenilor. Cam cîţi consilieri locali credeţi că va scoate PP-DD? Cel mai probabil, unul singur. Deşi la nivel judeţean partidul lui Dan Diaconescu stă relativ bine, scorul său este dat de priza pe care o are la sate. La Iaşi e o altă mîncare de peşte, pentru că lumea este mai educată. Cine va ocupa acel potenţial loc eligibil? Nimeni altul decît deputatul Daniel Oajdea, care, din postura sa de candidat al partidului la funcţia de şef al administraţiei locale, va fi şi primul pe lista de consilieri.. Va mai fi şi un alt consilier PP-DD în viitorul Consiliu Local? Greu de crezut, deşi nu imposibil. Dar atît, unul, maxim doi. Concluzia celor spuse este simplu de tras: avem de a face cu o încercare de lovitură de imagine dată de Oajdea, gen politicianul care mizează pe popor. În realitate, el încearcă să-şi asigure un loc în viitorul CL pe spatele celor indecişi incă, şi pe care speră sa-i atragă de partea sa prin intermediul acestei şmecherii electorale.  Dacă aveţi o altă părere, spuneţi-o.

2 comentarii:

  1. Am o alta parere. Nu va pricepeti deloc sa faceti analize politice. De ce ar vrea Oajdea un loc in Consiliul Local, asa cum spuneti dumneavoastra, daca el este deja parlamentar? E o simpla intrebare de logica elementara. Pe lege, nu are voie sa fie si parlamentar, si consilier local. As paria cu dumneavoastra ca PP-DD scoate jumatate din numarul de membri ai Consiliului Local. Atat timp cat orice iesean are posibilitatea sa se prezinte la concurs, inclusiv dumneavoastra, mi se pare o rautate sa faceti un proces de intentie potrivit caruia concursul ar fi o facatura. Prezentati-va la concurs si, daca va fi ceva in neregula, abia atunci aveti dreptul moral sa condamnati ideea.Asa, oricine poate sa-si imagineze orice despre cineva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haideti sa va raspund. Vrea un loc in CL pentru simplul motiv ca altfel acest an electoral ar putea trece pe linga el fara sa se aleaga cu nimic. Daca este parlamentar, are vreo garantie ca va fi reales? Omul judeca dupa ideea :intii sa ma aleg in CL si dupa aceea voi mai vedea. Daca va fi vreun colegiu bun pentru mine voi candida, daca nu ramin consilier local. PP-DD are un scor foarte bun la nivelul intregii tari, dar asta nu ineamna ca va si intra in parlament. Nu are personalitati. Cel mai bun tip de scrutin pentru acest gen de partid este cel pe lista si nu uninominal. Partidul lui Le Pen in Franta facea constant in jur de 20% si nu trimitea pe nimeni in adunarea nationala. Iar daca totusi se va gasi in judet un colegiu in care PP-DD sa fie favorit, acel colegiu il va lua Hogea si nu Oajdea. Cit priveste pariul, ati paria sau sinteti gata sa il puneti? Daca da, atunci specificati miza. Nu o faceti prea mare ca sa nu pagubiti prea mult. Cu stima, Dan Iliescu.

      Ștergere